7. İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali kapılarını sanatseverlere açmaya hazırlanıyor
Dünyada ve Türkiye’de tek olan İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali 22 Nisan- 23 Mayıs tarihleri arasında, şehrin farklı lokasyonlarında gerçekleştirilecek. Dünyadan 12 ülke, türkiyeden ise 25 ilden başvuruların yapıldığı etkinliğe 5250 çocuk ve genç geliştirdikleri projeleri ile katılım sağlayacak.
Bu yıl rekor başvuru alan Bienal 21 bin 350 çocuğun 879 projesini değerlendirmeye aldı. Yapılan değerlendirmeler sonucu 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi sergilenmeye hak kazandı.
Ana teması “Umut” olarak belirlendi
Bu yılın Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin ana teması “Umut” olacak. Bienal sanatın farklı dallarından yararlanara mevcut gerçeklikten daha iyi bir geleceği hayal etmeyi ve hayalleri gerçeğe çevirmenin üzerinde duruyor. Deprem bölgesindeki çocukların projelerinin de yer alacağı Bienal; STK’lar, bilim, sanat, edebiyat, yaratıcı yazarlık, dijital, teknoloji, dezavantajlı gruplar, iklim öncüleri, deneyim paylaşımı, hayallerin gerçekleştirilmesi, iklim krizi, iklim adaleti, kapsayıcılık gibi konularda umudu yeşertmek için nelerin yapılabileceği sorularında yanıt arayan çocuk ve gençlere bir açık fikir alanı olacak.
Palet Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından düzenlenen Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali’nin küratörlüğünü, İstanbul Dijital Sanat Festivali’nin sanat yönetmenliği görevini sürdüren Esra Özkan üstelendi.
Programda uzman sanatçılar da olacak
Programda İsmail Acar, Devrim Erbil, Süleyman Saim Tekcan, Dilan Bozyel, Seren Fosforoğlu, Abdülkadir Özbek, Esra Karagülle, Nihan Aslı Elmas, Murat Germen, Selçuk Artut, Leyla Emadi, Bekir Aksoy, Asil Aksoy, Murat Aygen, Gülveli Kaya, Bengisu Bayrak, Süreyya Evren, Yekta Kopan, Seydi Murat Koç, Şevket Sönmez gibi daha pek çok alanında uzman sanatçı, akademisyen ve eğitimci ile 200’e yakın farklı türde; atölye, söyleşi, performans ve etkinliğe yer verilecek.
İlki 14 yıl önce gerçekleştirilen ve her iki yılda bir düzenlenen bienal 4-18 yaş aralığındaki bütün çocuk ve gençlerin oluşturdukları özgün eser üretimlerinin desteklenmesi ve kamusal alanlarda sanatseverler ile buluşturabilmeleri için oluşturuldu. Bienal Direktörü ve PALETDER Yönetim Kurulu Başkanı Gazi Selçuk, “Yaratıcı yeni kuşakların oluşması için uygun iklim yaratma mottosu ile 14 yıl önce çıktığımız yolda kararlılıkla ilerledik. Bu sene bienale yurt içinden ve yurt dışından 20 binin üzerinde çocuk ve gençten proje başvurusu geldi. Her sene sergileme alanlarımızı artırmamıza rağmen ancak 5 bin 250 çocuk ve gencin geliştirdiği 579 projeyi kabul edebildik. Her geçen sene paydaş ve destekçilerimizsin sayısı artmaya devam ediyor. Bu sen 90’ın üzerinde alanının en saygın kurumları ve STK’ların destekleri ile bienali hayata geçiriyoruz. Tüm İstanbulluları, öğrencileri, öğretmenler ve ebeveynleri inanılmaz bir bienal programı bekliyor. Bir ay süresince 200’ün üzerinde evente ev sahipliği yapacağız” dedi.
Bienal bünyesinde plastik sanatlar disiplinleri olan resim, heykel, seramik, fotoğraf, enstalasyon, film, video art ve yeni medya çalışmalarının güncel uygulama ve düzenlemeleriyle sanatçı sunumu, performans, video gösterimi, atölye çalışmaları, panel, söyleşi, edebiyatçı buluşması ve konser gibi etkinlikleri bulunduruyor.
Bienal bu katkılarının yanında aynı zamanda sanat eğitimi kalitesinin; öğretmen eğitimleri, atölyeler, söyleşiler ve diğer etkinlikler ile arttırılmasına da önem veriyor. Kültürler arası etkin iletişim kurulabilmesi, ortak bir dilde buluşulabilmesi ve kültür endüstrisinin önemli bireylerinin yetiştirilebilmesine; uzun vadede ise kültür sanat üreten ve takip eden bir kitlenin yaratılması Bienal’in hedefleri arasında bulunuyor.
2022 yılında altıncısı düzenlenen Bieanal’e, 8 ülke, 35 il ve toplamda 438 kurum ve okuldan 5 bin 391 çocuk ve gencin katılım sağladığı etkinlik ile projeler ve yapıtlara ev sahipliği yapıldı. Bienal’deki bu etkinlikleri, MKM Beşiktaş Çağdaş, Şehir Hatları Vapurları, Beşiktaş İskele Meydanı ve Kadıköy İskele Meydanındakonumlarında 63 bine yakın kişi izledi.
2010 yılından bu güne 6 kez düzenlenen Bienal’e toplamda 31 ülke ve Türkiye’nin 55 ilinden yaklaşık 35 bin çocuk ve genç katılım sağladı ve 300 bini aşkın sanatsever Bienal’e katılımları ile destekte bulundu.
Bienal’e kurumlardan destek büyük
PALETDER, Palet Kültür Sanat ve Eğitim Derneği tarafından organize edilen Bienale bu yıl destek veren kurumlar ise şunlar: AÇEV (Anne Çocuk Eğitim Vakfı), Akbank Sanat, Aktif Yaşam Derneği, Altı Nokta Körler Vakfı, Altınbaş Üniversitesi, Arçelik, Arkki Türkiye- Türkiye Tasarım Vakfı, Arter, Asset Studio, Atatürk Kültür Merkezi, Atık Nakit, Atölye Tohum, Atta Festival, Babil Toplum Kültür Sanat Çalışmaları Derneği, Bahçeşehir Üniversitesi, Beltaş A.Ş., Beykoz Üniversitesi, Beyoğlu Belediyesi, Bic, Bilfen Okulları, Bilge Ağaç Orman Okulu, Bilim Kahramanları Derneği, Bizim Dünyamız Vakfı, Black Crow Art, Borusan Contemporary, Borusan Sürdürülebilir Fayda Programı, Bursa İl Mem, Crypto Female, Contrarıo Art Sanat, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Çocukla Yaratıcı Çocuk Atölyeleri, Çocuk Ve Gençlik Yayınları Derneği, Dc Art, Dönüşüm Derneği, Eğitim Sanatı Dostları Derneği, Elifce Sanat Atölyeleri, Enka Okulları, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Fikir Değirmeni Girişimcilik Merkezi, Fikri Mahsul, Fridays For Future (İklim Aktivistleri), Gelecek Nesil Soroptimist Kulübü, Golden Horn Frc Team, Habitat Derneği, Dünyada ve Türkiye’de tek olan İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali 22 Nisan- 23 Mayıs tarihleri arasında, şehrin farklı lokasyonlarında gerçekleştirilecek. Dünyadan 12 ülke, türkiyeden ise 25 ilden başvuruların yapıldığı etkinliğe 5250 çocuk ve genç geliştirdikleri projeleri ile katılım sağlayacak.
Bu yıl rekor başvuru alan Bienal 21 bin 350 çocuğun 879 projesini değerlendirmeye aldı. Yapılan değerlendirmeler sonucu 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi sergilenmeye hak kazandı.