‘Baldan göz damlası olur mu’ demeyin! Gözü temizliyormuş, uzmanının cevabı ise çok net

Paylaşımda kullanılan bal içerikli damlada hücrelerin nemi tutmasına yardımcı olan ve göz kuruluğunu hafifleten ‘trehaloz’ molekülü olduğu söyleniyor. Göz kuruluğu yaşayan birçok kişi de bu sorunu ortadan kaldırmak için bu damlayı kullanıyor. Ancak bu damla çeşidi sanıldığı kadar masum değil.

Göz kuruluğu gözlerin yeterince gözyaşı üretmemesi veya gözyaşlarının hızlıca buharlaşması nedeniyle oluşan bir rahatsızlık. Bu durum en yaygın görülen göz bozukluklarından biridir. Sosyal medyada paylaşılan ve viral olan videoda kullanılan damlanın göz kuruluğunu ortadan kaldırdığı iddia ediliyor.

Bal içerikli göz damlasını kullanan bir kullanıcı, gözleri osidatif stresten koruyan flavonoidler içerdiğini ve hasarlı dokuyu yeniden oluşturmaya yardımcı olduğunu söyledi.

Ayrıca iddialara göre söz konusu olan damla, gözyaşı kanallarını uyararak gözlerin arkasındaki mukusu temizliyor. Kendisini videoya çeken bir kadın, ballı göz damlası kullandıktan sonra ortaya çıkan belirtiler nedeniyle acı çektiğini ifade etti. Ancak yine de görüş aralığını artıracağını ve kulak çınlamasına iyi geleceğini savundu.

Yapılan paylaşımlar ardından kısa bir süre sonra ise damlanın yanlış kullanıldığı konusunda çeşitli uyarılar gelmeye başladı. İşin gerçek yüzü de bu noktada açıklığa kavuştu. Bazı kullanıcılar, satılan göz damlalarının ılık suda seyreltilip göz yıkama ürünü olarak kullanılması gerektiğini söyledi.

Uzmanlar viral olan bu kullanım yöntemine karşı çeşitli uyarılarda bulundu. Uçan cisimler, katarakt ve glokomun gözün iç kısmıyla ilgili rahatsızlıklar olduğu belirtti. Göz damlalarının göz içerisinde oluşan bu sorunları ulaşacak kadar derin katmanlara inmediği ifadeler arasında.

Bazı araştırmalara göre balın iltihap giderici özelliğinin pembe göz veya göz kuruluğu tedavisinde kullanılabildiği öne sürülüyor. Ancak tedavi yöntemi balın direkt olarak göz ile temasını gerektirmiyor.

Uzmanlara göre viral olan göz damlasının iyileştirici özellikler verdiğine dair herhangi bir kanıt bulunmuyor. Ayrıca balı sürdükten sonra yanma, batma ve kızarıklık gibi zararlı yan etkiler oluşabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir