3 Şubat 2025

Çorum Haberleri ve Kültür Etkinlikleri

Çorum’un nabzını tutun: Ekonomi, spor, teknoloji, magazin ve etkinliklerde en güncel haberlerle gündemi yakalayın!

Prof. Dr. Sıla Akhan’dan uyarı: İnfluenza pik yaptı

Kocaelİ Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, halk arasında grip olarak bilinen influenzanın  pik yaptığın söyledi.

Grip belirtileri şikayetleriyle hastanelere başvuranların sayısı artarken KOÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan, hastaneyşe son 3 ayda 17 bin 241 kişinin influenza belirtileriyle başvurduğunu söyledi.

Polikliniğe gelenlerinin çoğunun aşı olmadığını fark ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Akhan, DHA’ya yaptığı açıklamalarda şu bilgileri aktardı:

RNA VİRÜSÜ: Sezonsal olarak görülen özellikle solunum yoluyla bulaşan enfeksiyonlar, aslında bu dönemde en sık gördüğümüz enfeksiyonlar. Koronavirüsteki gibi aynı şekilde bulaşan hastalıklar ve influenza da bu grubun içinde. İkisi de RNA virüsü ve her sene karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bunun dışında toplumda birçok virüs de etken ve bu dönem içerisinde bazıları pik yapıyorlar. Bunların içerisinde var olan hastalıklardan influenzanın aşısı var ve en başında yani ekim, kasım aylarında aşı olunduğu takdirde bu enfeksiyon biraz daha hafif seyrediyor ve daha kolay atlatıyoruz.

AŞI OLMUYORLAR: Kasım ayından bu yana aşıda da biraz azalma oldu. Yani kişilerin aşı olmadığını fark ediyoruz. Olması gereken risk grupları var ve onların her sene aynı zamanda aşı olmaları gerekiyor. Poliklinikte çoğunun bu aşıları olmadığını fark ediyorduk ve zaten şu anda da bu virüslerin içerisinde en çok pik yapan influenza oldu. Hakikaten hastane ve toplumda çok fazla yaygın ve biraz da bu şekilde aşısız ve geç de gelindiği için, tedaviye de hemen başlanmadığı için biraz daha ağır seyredebiliyor. Ek bir hastalık varsa daha ağır seyrediyor, uzuyor ve toplumdaki bulaşı da artıyor.

SEMPTOMLARA DİKKAT: Burada temel nokta en başta influenza aşısı olmaktı ama bu aşıyı olmadılarsa bile halen geç değil çünkü şu anda toplumda çok yaygın. Bunun dışında eğer bulantı, kusma, ateş, öksürük gibi bir üst solunum yolu enfeksiyonu bulgusu varsa bütün bunların hepsi viral enfeksiyonlarla başlayan semptomlar ama sonrasında alt solunum yollarına indiğinde, akciğere indiğinde bu biraz daha uzamış oluyor. Bu semptomlar olduğunda hastaneye gidilmesi ve tanı konulması gerekiyor. Çünkü influenzanın hem aşısı hem de tedavisi var ve eğer evin içerisinde bir kişi hastaysa diğerleri için de önleyici tedavi veriyoruz.

AŞISI VE TEDAVİSİ VAR: Aslında aşısı ve tedavisi olan bir enfeksiyon şu anda pik yaptı. Buna önlem almamız ve bunun için aslında biraz daha dikkatli davranıp akciğerlere inmesini engellememiz gerekiyor. Bu virüslerin hemen hepsi aslında aynı semptomlarla gidiyor yani aynı şekilde başlıyor. Burun akıntısı, ateş, bazen boğaz ağrısı, sinüslerde doluluk gibi üst solunum yolları belirtileriyle başlıyor. Buradaki temel nokta işte öksürük olması, alt solunum yollarına inmesi, ateşin uzaması gibi komplike bir hal alabiliyor.

HAMİLELER DİKKAT ETMELİ: Hepsi, herkes için geçerli ama bir akciğer hastalığınız zaten varsa o zemin üzerine eklenmesi onun daha ağır geçirmesine sebep oluyor ya da akciğerde zaten daha önceden KOAH vesaire varsa, belli bir hasar varsa, o hasar onun iyileşmesini de zorlaştırıyor. Diyabet gibi ek bir hastalığınız varsa yine iyileştirmeyi zorlaştırıyor. O yüzden 65 yaş üstü, Covid hastalığı olanlar ve özellikle gebeliğin 2’nci ya da 3’üncü periyodunda yani gebeliğinin 6’ıncı ya da 7’nci aylarında olan kişilerin mutlaka aşılanması gerekir. Yani bu dönemde gebelerin influenza geçirmemesine özen göstermesinde fayda var.

HASTA KİŞİLER MASKE TAKMALI: Maskeyi şöyle düşünmek gerekiyor; evin içerisinde bir kişi hastaysa önleyici tedavi alması gerekir. Hasta olan kişi dışarı çıkacaksa mutlaka maske takmasında fayda var. Yani aslında hasta kişinin maske takması önemli. Diğer kişiler toplu olunan araç ve benzeri yerlerdeyken maske takabilir ama onun dışında çok zorunlu bir durum değil. Burada esas önemli olan aslında korunma yani aşı yoksa aşı olunması, hastalığın başlangıcında da isminin konulup tedavi edilmesi. Erişkin yaştaki kişilerin mutlaka aşılarını takip etmesi ve ek hastalıkları olduğu için de kontrole gitmesi bütün bu enfeksiyonları da biraz daha kolay atlatılmasını sağlayacaktır.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)