Mühürlenen Kartonpiyer Müzesi önünde protesto: Er ya da geç Cemal usta, atölyesine kavuşacak

Posted by

Önceki dönem Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın talimatıyla el konulan eski Fransız Yetimhanesi, mahkeme tarafından mühürlendi. Binanın 57 yıllık kiracısı Cemal Cinbiz, Kartonpiyer Müzesi’ne ve atölyesine giremiyor. Beyoğlu Kent Konseyi, bina önünde açıklama yaptı.

İstanbul’un Beyoğlu ilçesinin önemli mekânlarından eski Fransız Yetimhanesi içinde yer alan Zanaat Atelye ve Kartonpiyer Müzesi, eski Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın seçimden hemen önce mahkemeye yaptığı itirazla tekrar mühürlenerek kapatıldı. 30 Mayıs Perşembe günü yeni belediyenin zabıtaları Zanaat’ın kapılarına kilit vurdu. 4 kuşaktır mekânda bulunan kartonpiyer ustası Cemal Cinbiz, yine atölyesinden uzaklaştırıldı.

‘MÜZE ZARAR GÖRDÜ’

Atölye önünde açıklama yapan Beyoğlu Kent Savunması üyesi Deniz Özgür, “Bilindiği gibi Haydar Ali Yıldız burayı hukuksuzca gasp etmiş ve Cemal Cinbiz’i darp ettirerek, aletlerine zarar vererek atölyesinden çıkartmıştı. Cinbiz, hem atölye önünde nöbet tutarak gösterdiği ısrarlı direnci, hem de hukuk mücadelesi neticesinde atölyesine dönmeyi başarmıştı. Fransız Konsolosluğu’nun taraf olduğu bir davanın hâlâ sürmekte olduğunu ayrıca belirtelim, bir sonraki duruşma Ekim ayı içinde görülecek” dedi.

Eski başkan Yıldız hakkında müzeye zarar verdiği için açılan davaların devam ettiğini aktaran Özgür, “Biz de Beyoğlu Kent Savunması olarak bu süreçte Cemal Cinbiz’in yanında durarak Beyoğlu’nun değerlerine sahip çıkmaya çalıştık, belediye önünde basın açıklaması yaptık. Bütün bunlar olurken Haydar Ali Yıldız, yetimhanenin bahçesini yıkıp mıcır döktü, mermer havuz yaptı. Bostanı ve kümesi kaldırtıp yerlerine kafe olarak kullanmak üzere çirkin bir kütle kondurdu. Bütün bunları tam bir zorbalıkla herkesin gözü önünde yaptı. Kartonpiyer Müzesi’nin malzemelerine zarar vermekten hakkında açılan davalar sürüyor” ifadelerini kullandı.

BELEDİYEYE DÖRT SORU, DÖRT ÖNERİ

“Biliyoruz ki, er ya da geç Cemal usta, atölyesine kavuşacak. Biz de süreci her aşamasıyla takip edeceğiz. Ancak Beyoğlu’nda yönetim değişmişken ve hâliyle yeni yönetimden beklentiler yükselmişken Beyoğlu için yıllardır mücadele veren bir kent örgütü olarak belediyeye birkaç sorumuzu ve önerimizi iletmek isteriz” diyen Deniz Özgür, sorularını ve önerilerini şöyle sıraladı:

– Zanaat Atelye’nin yeniden kapatılması önceki belediye yönetiminin marifeti olsa da yeni yönetim bu konuda nasıl bir adım atmayı düşünmektedir? Örneğin, ‘Bu kararla ilişkimiz yoktur, kapatma kararı geri alınsın’ gibi bir itirazla kararın tersine dönmesini sağlayacak mıdır?

– Fransız Konsolosluğu ve Fransız Hükümeti sürmekte olan davayı kazanırsa, alanda işgalci konumda olan Beyoğlu Belediyesi olacaktır. Mevcutta açılmış veya ilerde açılacak tazminat davalarının da muhatabı şimdiki yönetim olacaktır. Söz konusu bedeller kamuya ait olduğu için bu sürece dair bir hazırlığınız var mıdır?

– İBB Miras’ın sorumlusu Mahir Polat ile (ki kendisi Yedikule’deki bostanların 8-9 dönümünü yok etmiştir) yetimhanenin bahçesinde dolaşıp alanın fonksiyonlarına dair kararlar verildiği doğru mudur? Yani, İBB Kültür’ün diğer bütün işlerinde olduğu gibi alanın işlevlendirilmesini tek bir kişinin kararına mı bırakacaksınız? Beyoğlu halkının bir sözü olacak mıdır?

– Bahçenin tek sorunu masa-sandalyelermiş gibi, gelir gelmez yeni masa-sandalye alımına neden ihtiyaç duydunuz? Belediyelerin bütçesi yok derken bütçeyi nereden buldunuz?

‘ÖNCEKİ YÖNETİMLE GİRDİĞİ MÜCADELEYİ SÜRDÜRDÜĞÜ İÇİN CİNBİZ’E BELEDİYE OLARAK DESTEK OLMALISINIZ’

– Yetimhane bahçesi ne özel ne kamu, herhangi bir işletmeye açılmasın; insanların bahçesinde para vermeden çimlerine yayılarak oturduğu, çayını kahvesini içtiği bir alan hâline getirilebilir. Mevcutta içerde işletme olduğu için bahçeye dışardan su bile sokulamıyor. Buna bir son verilmesi lâzım.

– Bahçeye, müzeye ve atölyeye bunca yıldır aile olarak sahip çıktığı ve önceki yönetimle girdiği mücadeleyi sürdürdüğü için Cemal Cinbiz’e belediye olarak sahip çıkmanızı ve destek olmanızı tavsiye ederiz.

– Kartonpiyer Müzesi’ne belediye olarak küçük dokunuşlarda, katkılarda bulunup bilgilendirme panolarıyla insanların rahatça gezmesine ve müzeyi tanımasına olanak sağlayabilirsiniz.

– Katılım söylemlerinin Beyoğlu dahil her belediyede dolaştığı bir dönemde sahici bir katılım arzusu varsa karar alma mecrasını genişletip daha fazla kurumu, kişiyi ve birikimi sürece dahil edebilirsiniz.

Ne olmuştu?

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız ve ekibi, geçtiğimiz yıl mülkte bulunan Cemal Cinbiz’in yanına giderek binayı kendilerine devretmesini talep etti. Ancak Cinbiz, 56 yıllık kiracısı olduğu binanın Fransızlara ait olduğunu ve kirasını Fransız Büyükelçiliği’ne bağlı bir vakfa ödediğini belirterek bu teklifi reddetti.

Olumsuz yanıt alan Yıldız iddiaya göre “Ben almasını bilirim” diyerek binayı terk etti. Kısa süre sonra belediye yetkilileri ile çok sayıda zabıta ve polis 1 Haziran sabahı baskın düzenleyerek binayı boşaltmak için harekete geçtiler.

İstanbul 2. İdare Mahkemesi aynı gün yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen zabıtalar Zanaat Atölyesi’ne girdi ve tahliyeye başladı. 


Daha sonra Beyoğlu Belediyesi talebiyle defterdarlık tarafından binaya kayyım atandı. Fransız Başkonsolosluğu, kararın iptali için mahkemeye başvurdu. Belediye ekipleri kartonpiyer kalıplarının yapıldığı atölyenin tüm malzemelerine el koydu. Yetimhane döneminden kalma sera ve merdiven demirleri söküldü.

4 katlı binada 1970’ten beri Fransa elçiliğine kira ödeyen Cemal Cinbiz, darp edilerek dışarı çıkartıldı. Kartonpiyer Müzesi’nde sergilenen kartonpiyer kalıpları zarar gördü. Bahçenin etrafını saran 250 metrelik demir korkuluklar ve bahçedeki sütunlar söküldü. Taşıma sırasında Cinbiz, tarihi değeri olan çok sayıda sandık ve parçanın kaybolduğunu öne sürerek hasarın büyük olduğunu aktardı.

Son tahliye olayının ardından Fransa hükümeti inceleme yapmak için bir heyet gönderdi. Heyet incelemelerde bulunduktan sonra Beyoğlu Belediyesi’ne dava açtı. Ancak belediye, mahkeme öncesinde çalışmalarını başlattı.

(HABER MERKEZİ)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir