Ticaret Bakanlığı tarafından, hediyelik eşya statüsünde veya beyana aykırı şekilde yolcu beraberinde yurda sokulmak istenen ikinci cep telefonlarının maktu vergileri ödenerek teslim edilmesi uygulaması kaldırıldı.
Ticaret Bakanlığı, muafiyet fazlası getirilen cep telefonlarının yurda girişinde vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi amacıyla uygulamada değişiklik yaptı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, yolcu beraberinde yurda sokulmak istenilen eşyalar kapsamının, Gümrük Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Uygulanması Hakkındaki Karar kapsamında düzenlendiği belirtilerek, “GSM-cep telefonu”nun da liste kapsamında yer aldığı anımsatıldı.
Yeni düzenlemeye göre, ikinci telefonlar vergisi ödense bile yurda sokulamayacak.
“YOLCU BERABERİNDEKİ CEP TELEFONLARI VERGİDEN MUAF DOLAŞIMA SOKULUYOR”
Cep telefonunun, yabancı misyon mensupları hariç, yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarla kullanılması kaydıyla, üç takvim yılında 1 adet getirilebildiğine işaret edilen açıklamada, bu cep telefonunun da yolcu beraberi kişisel eşya statüsünde gümrük vergilerinden muaf olarak serbest dolaşıma sokulabildiği vurgulandı.
“VERGİLERİ ÖDENMESİ SURETİYLE DAHİ CEP TELEFONU GETİRİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”
Açıklamada, bunun haricinde yolcu beraberinde hediyelik eşya statüsünde veya posta/hızlı kargo taşımacılığı yoluyla muafen veya vergileri ödenmesi suretiyle dahi cep telefonu getirilmesinin mümkün olmadığının altı çizilerek, şöyle devam edildi:
“TEDBİR ALINDI”
Kararın uygulanması esasında, yolcuların beraberindeki eşya statüsünde ve muafiyet limiti dışında beyanlarına aykırı olarak getirdikleri cep telefonunun gümrük vergilerinin iki kat olarak alınması ve eşyanın sahibine teslim edilmesi, bu durumda, 1 adet muafiyet sınırını aşan ve vergileri alınarak teslim edilen telefonların getiren kişi veya üçüncü kişiler adına ulusal ağa tanıtılarak doğabilecek vergi kayıp ve kaçağının önüne geçilmesi amacıyla gerekli tedbir alındı.
“1 ADET MUAFİYET SINIRINI AŞANLAR BİLDİRİLECEK”
Bölge Müdürlüklerince, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna 1 adet muafiyet sınırını aşan telefonların kişi ve IMEI numaralarının bildirilmesi gerektiği hususu talimatlandırılmıştır.
“BİR ADET CEP TELEFONUNA MUAFİYET TANINMASI UYGULAMASINDA DEĞİŞİKLİK YOK”
Açıklamada, alınan kararla ilgili şu bilgiler yer aldı:
Bununla birlikte yolcu beraberinde muafiyet fazlası olarak getirilen cep telefonunun, yolcu tarafından tekrar yurt dışına çıkışında teslim alınmak istenmesi halinde Gümrük Kanunu’nda belirtilen 3 aylık süre boyunca gümrük ambarlarında bekletilmesi ve süre içerisinde yolcunun tekrar yurt dışına çıkarken beraberinde teslim edilerek iade edilmesi mümkün bulunmaktadır.
DAHA ÖNCEKİ DÜZENLEMEDE ÖNE ÇIKANLAR
Daha önceki düzenlemeyle de yurt dışında yaşayan ve Türkiye’ye gelişlerinde cep telefonu getiren Türk vatandaşların, 120 günlük kayıtsız kullanım süresi 180 güne çıkarılmıştı.
Yurt dışı telefon kayıt ücreti, Ocak 2024 tarihinde 31 bin 692 TL olarak ilan edilmişti.